Het verbeteren van executieve functies bij kinderen (9-18 jaar)

Als ouder begrijpt u als geen ander hoe belangrijk het is dat uw kind(eren) zich goed kunnen concentreren, plannen, organiseren en impulsen kunnen beheersen. Deze vaardigheden vallen onder het domein van ‘executieve functies’, wat cruciaal is voor succes op school en in het dagelijks leven.

Kinderen in de leeftijd van 9-18 jaar bevinden zich in een cruciale fase van ontwikkeling, waarin de versterking van executieve functies een groot verschil kan maken. Hier zijn een aantal tips om de executieve functies van uw kinderen te verbeteren en te ondersteunen in hun groei en ontwikkeling:

  1. Creëer een gestructureerde omgeving: zorg voor een overzichtelijke en opgeruimde omgeving thuis. Dit helpt bij het ontwikkelen van organisatorische vaardigheden. Wijs vaste plekken toe voor schoolmateriaal, huiswerk en andere benodigdheden.
  2. Stel realistische doelen en planningen op: leer uw kinderen om realistische doelen te stellen en maak samen een stappenplan om deze doelen te bereiken. Help hen bij het prioriteren van taken en het maken van haalbare planningen.
  3. Moedig onafhankelijkheid aan: stimuleer uw kinderen om hun eigen beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun taken. Laat ze fouten maken en begeleid hen in het vinden van oplossingen. Op die manier bouwt het kind zelfvertrouwen op.
  4. Bouw aan geheugen- en concentratievermogen: stimuleer activiteiten die het geheugen en concentratievermogen verbeteren, zoals puzzels, geheugenspelletjes en lezen. Beperk afleidingen, zoals smartphones en televisie, tijdens het studeren of huiswerk maken.
  5. voldoende slaap: zorg ervoor dat uw kind(eren) voldoende slaap krijgen. Een goede nachtrust speelt een cruciale rol bij het verbeteren van concentratie, geheugen en stemming. 
  6. Stimuleer gezonde leefgewoonten: moedig een gezonde levensstijl aan door gezond eten, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende ontspanning. Dit heeft een positieve invloed op de executieve functies van uw kind(eren).
  7. Oefen met zelfreflectie en zelfbeheersing: help uw kind(eren) inzicht te krijgen in hun eigen gedrag, emoties en impulsen. Leer hen strategieën om hun impulsen te beheersen en de gevolgen van hun acties te overwegen. Geef het goede voorbeeld en blijf rustig op het moment dat uw kind(eren) moeite heeft/hebben wanneer hij/zij moeite heeft met de impulsen te beheersen. Het kind kopieert uw gedrag en dit zal een positieve uitkomst hebben, doordat het kind sneller tot rust komt en de controle weer heeft over zijn impulsen te beheersen.
  8. Bied positieve ondersteuning en feedback: moedig uw kinderen aan en geef regelmatig positieve feedback. Erken hun inspanningen en prestaties, ongeacht de grootte. Positieve bekrachtiging is een krachtig middel om de motivatie en executieve functies te versterken.

Samenvatting
Het ondersteunen en versterken van de executieve functies van uw kinderen is van groot belang voor hun succes op school en in het leven. Door het creëren van een gestructureerde omgeving, het stellen van doelen, het stimuleren van onafhankelijkheid en het bevorderen van een gezonde levensstijl, kunt u uw kind(eren) helpen om hun executieve functies te ontwikkelen en te verbeteren.

 

Blijf betrokken, moedig communicatie aan en wees een bron van positieve ondersteuning voor uw kinderen. Samen kunnen we bouwen aan een sterke basis voor hun toekomstig succes.

 

Mi Sueno Kindercoaching

Bezoekadres:
Molslaan 121
2611 RK Delft

E-mail: info@misuenokindercoaching.nl
Mobiel: 0630241168
KVK-nummer: 90923928
BTW-nummer: NL004855970B81

 

Copyright © 2023 Mi Sueno Kindercoaching